07.04.2016 г. Българо-беларуска бизнес среща

 

На 07.04.2016 г. Хасковската търговско-промишлена палата проведе Българо-беларуска бизнес среща в залата на Областна администрация Хасково. Срещата бе инициирана от Беларуско-българската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Във форума участваха Негово превъзходителство посланикът на Беларус у нас Владимир Воронкович, съветникът по търговско-икономическите въпроси Олег Белов и представителят на Беларуската търговско-промишлена палата в България Тодор Трифонов. Събитието откри Янчо Янев, председател на Хасковската търговско-промишлена палата. Приветствия на форума поднесоха областният управител на област Хасково Станислав Дечев и кметът на община Хасково Добри Беливанов, които заявиха своята подкрепа за подпомагане развитието на българо-беларуските икономически отношения. Възможностите за разширяване на бизнес контактите между беларуски и български фирми обсъдиха с дипломатите от Беларус представители на над 20 фирми от Хасковска област.

Посланикът и търговският съветник на Беларус представиха полезна информация за експортния и инвестиционния потенциал на Република Беларус. Подробно бе презентирана и дейността на Беларуската търговско-промишлена палата.

Посланик Владимир Воронкович покани хасковските предприемачи на българо-беларуски бизнес форум в Бургас през на 1-2 юни, тази година. „Там в директен диалог ще имате възможност да договорите бъдещите си взаимоотношения“, заяви дипломатът. Хасковските предприемачи презентираха производствата си и изразиха готовност да разширят търговските си интереси в посока пазарите на Беларус и Евразийския съюз.

Срещата приключи с дискусия относно възможностите за внос и износ на стоки от и за Беларус, логистиката и визовия режим между двете страни.