Издаване на карнет АТА (БТПП-София)

Карнетът АТА е международен унифициран митнически гаранционен документ за временен внос, износ и транзитно преминаване на стоки, съгласно Международната Конвенция АТА и Истанбулската Конвенция за временен внос. Съгласно българското законодателство, режимът за използването му в Р България е уреден в Правилника за прилагана на Закона за митниците.

Р България се присъединила към Конвенцията АТА през 1964 г., а прилагането й започва от 1967 г. От този момент БТПП е издател и гарант на карнета АТА. На това основание, Палатата е член на Международната гаранционна верига АТА, създадена към Световната федерация на търговските палати.

Карнетът АТА се използва за всички страни, подписали Конвенцията, като гаранти по него са следните организации:

Списък на държавите подписали конвенцията

Предимства за използване на карнет АТА:

- опростяване и ускоряване на митническите процедури, като се избегвя заплащането на митнически депозити; 

- веднъж издаден, документът може да се използва в неограничен брой страни, в срок от една година от деня на издаването му.

- карнет АТА се използва при износ, внос и транзитно преминаване на: експонати за участие в международни панаири, изложби, презентации и други                         представителни мероприятия; професионални материали - музикални инструменти, компютърна техника, офис оборудване, телевизионна, видео- и кино апаратура,   театрален и цирков реквизит и др.; произведения на изкуството;  спортни съоръжения и др. 

- стоките, движещи се под покритието на карнет АТА могат да бъдат превозвани с всякакъв вид превозни средства - самолет, влак, автомобил, камион и др.                Единственото задължително условие по Конвенцията е, стоките да бъдат върнати обратно в страната във вида, в който са изнесени и в срока на валидността            му, който не може да надвишава една година от деня на издаването му.

Хасковската търговско-промишлена палата извършва консултации и попълване на АТА карнети. За повече информация на тел. 038 / 66 11 12 или e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.