Делегация от посолството на Пакистан посети Хасковската търговско-промишлена палата

Временно управляващият посолството на Ислямска република Пакистан в Република България – Н.Пр г-н Маруан Алекс Аийаш, придружаван от служители на посолството посети Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) и се срещна с Янчо Янев, председател на УС на ХТПП на 17 февруари 2020  г.

Дипломатът направи  презентация за Пакистан и за големите възможностите за развитие на икономически и  търговски отношения между двете страни. Пакистан, с население 210 млн. жители, има добре развита икономика, като водещи производства са свързани с текстила, изделия от кожа, спортни стоки, хирургични инструменти. Добре развит е и аграрният сектор с производство на екзотични плодове и на други хранителни продукти

Г-н Янев представи информация за бизнес профила на област Хасково и водещите сектори: машиностроене, химическа промишленост, шивашка промишленост, производство на млечни и месни продукти, туризъм и други.

Годишният стокообмен между Пакистан и България е само 34 млн. щатски долара, нещо което не съответства на търговския потенциал на двете държави. г-н Аийаш и г-н Янев се договориха да работят за увеличаване на стокообмена и развитие на бизнес сътрудничеството. Те обявиха, че се подготвя подписване на споразумение за партньорство между Хасковската търговско-промишлена палата  и на пакистанския град Куета, провинция Белуджистан в Северен Пакистан.  

Участниците в срещата заявиха, че ще продължат да работят за развитието на двустранните бизнес отношения като планират съвместно провеждането на бизнес делегации и форуми.