Президентът Румен Радев се срещна с бизнеса в Хасково

На 15 февруари в Театър „Иван Димов“, Хасково се проведе двадесет и четвъртата традиционна среща с бизнеса от региона, организирана от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) със съдействието на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и домакинството на Община Хасково. Официален гост на събитието беше Президентът Румен Радев. Участие в срещата взеха над 100 фирми от региона, дипломати, народни представители, кметове на общини, представители на търговско-промишлени палати от страната и на чуждестранни палати - партньори.

Срещата откри Янчо Янев, Председател на УС на Хасковската ТПП, който приветства всички гости и благодари на президента Радев, че е приел поканата да се срещне с бизнеса.

Държавният глава заяви, че всички в обществото трябва да настояват за по-голяма прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит за начина, по който се вземат важни управленски решения и особено когато става въпрос за изразходването на публичен ресурс. „Ние трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия начин обществения договор. Това ще рече да се осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда – да се намалят административните тежести, да се въведе електронното управление, да се гарантира частната собственост, да се стимулира иновативността, конкурентоспособността, инициативата на бизнеса“, категоричен бе Румен Радев.

Според държавния глава  от съществено значение е да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки. „Това означава да се справим с фундаменталния проблем в обществото ни – безнаказаните престъпност и корупция“, посочи президентът.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства участниците във форума и представи приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели за 2019 г.,  с които се цели подобряване на бизнес климата, ускорено решение на проблемите с човешките ресурси и цялостна реформа в енергетиката. Той заяви, че БТПП и регионалните палати работят активно в подкрепа на бизнеса.

В рамките на форума се проведе и заседание на председателите на регионални палати(камари). Бяха обсъдени въпроси, свързани с устойчивото развитие на единната система на БТПП и РТПП (К).

След срещата с бизнеса се проведе официална церемония, на която Хасковската търговско-промишлена палата отличи фирми и личности за постигнати високи резултати и съдействие за проспериране на регионалния бизнес:

- „Варок Лайтинг Системс“ ЕООД - за най-голяма инвестиция  в област Хасково през 2018 г.

- „АРДА-ТУР“ ЕООД, гр. Хасково – за най-голяма инвестиция в туризма през 2018 г. в Област Хасково;

- „СВИЛА ТРЕЙДИНГ“ ООД, гр. Хасково - за най-голям износител на хранителни продукти извън Eвропейския Cъюз;

- Г-н Ангел Ангелов, Генерален консул на Република България в Истанбул, Република Турция - за активно сътрудничество с ХТПП в полза на бизнеса от региона  и принос за развитие на двустранните икономически отношения.

- Г-н  Мухлис Сербест  - Кмет на Община Стамболово, Област Хасково – за ефективно партньорство с ХТПП в полза на бизнеса;

- Информационна агенция „Сакар Нюз“ - за успешно медийно сътрудничество с ХТПП в полза на бизнеса от региона;

- „ПИМ“ ООД, гр. Хасково - за динамично развиваща се фирма и инвестиции в машиностроителния бранш през 2018 г. в Област Хасково;

- "ШАТО-КОЛАРОВО" ООД - за динамично развиваща се фирма и инвестиции в лозаро-винарския бранш през 2018 г. в Област Хасково

- „ЮНОНА-КАТЯ ГЕНЕВА“ ЕООД, гр. Димитровград - за наложена търговска марка „Юнона“ – водещ производител на дамски и детски дрехи

- Доктор Асиф Игбал - Председател на Индийска организацията за икономика и търговия - за принос в развитието на Българо-Индийските бизнес отношения.

На 16 февруари гостите на ХТПП посетиха лозовите масиви в община Стамболово, област Хасково, където се състоя празничния водосвет с традиционно зарязване на лозята. Кметът на Община Стамболово, Мухлис Сребест и неговият екип посрещнаха гостите с фолклорна програма, дегустация на вина и традиционни храни. Дипломатите се запознаха с икономическото развитие на региона, с природните и културни забележителности.